top of page
haninge (2).png

tips och råd

Ta med katten till veterinären

hdk2 (1).png

Att tänka på när du ska ta katten till veterinären

När det är dags att ta med katten till veterinären kan det ibland underlätta med en del enkla förberedelser.

Katter är generellt sett väldigt olika hundar, de ogillar nya miljöer och att släpas iväg från sitt trygga revir hemma. Att ha en bur som endast kommer fram när veterinären står på agendan kan resultera i en obehaglig upplevelse för många katter.


Det speciella med katter är att de kan bygga upp sin rädsla inombords. Om de inte får utlopp för den kan det resultera i att all den sparade rädslan kommer fram samtidigt och katten exploderar vid hantering när ni väl får komma in på undersökningsrummet. Det är därför bättre för både katten och alla runt omkring att katten är så lugn och harmonisk som möjligt. 

Här nedan kommer lite tips och trix för en tryggare och gladare katt både innan, under och efter veterinärbesöket!

Innan besöket

  • Se till att katten är van vid buren, låt den vara framme jämt. Lägg in en mysig filt, lek med katten i/vid buren, ge den godis osv. Låt katten ha buren som en liten koja hemma. 
     

  • Ett par dagar innan besöket kan man spraya Feliway spray » i buren/på filt som ska vara i buren. Spraya 1-2 gånger varje dag men se till att katten inte är där precis vid spraytillfället (sprayen innehåller alkohol vilket katten kan finna obehagligt, denna dunstar på ca 15 min). 
    Spraya även buren ca 15 min innan avfärden till kliniken, då kan du passa på att spraya lite i bilen med. 

     

  • Se till att det finns en gosig filt eller handduk i buren, denna kan man även använda under besöket som en slags ”snuttefilt” som katten förknippar med trygghet. 
    Låt inte katten sitta i en tom bur eftersom underlaget blir halt och kallt.  

     

  • Ha med en filt att lägga över buren, både i bilen och i väntrummet. I bilen ska du se till att buren sitter fastspänd ordentligt, lägg sedan en filt över. Tänk dock på att inte täcka över hela buren om det är varmt i bilen. 

 

  • Katter har mycket lätt för att bli åksjuka då deras balanssinne är annorlunda än vårt. Att buren sitter fast ordentlig, är övertäckt med en filt samt att stressnivån minimerats innan avfärd hjälper en hel del mot detta. 

När ni kommer till kliniken

  • Om det inte är värmebölja ute, lämna gärna katten i bilen och kom in och anmäl er. Detta minskar stressen för katten. Vet ni på förhand att ni har en nervös katt är detta ett jättebra alternativ. 
     

  • När ni tar in katten, bär buren bakochfram, alltså med luckan bakåt och gärna med en filt över. Detta gör att katten inte ser allt pang på. Att kliva in i ett väntrum fullt med andra djur och främmande människor är skrämmande. ​​

  • Har ni en bur som endast består av galler, ha en filt hängande över buren så att katten känner sig trygg. (Vi rekommenderar att ni har en filt över alla modeller av burar.​

  • Väl i väntrummet, ställ inte katten på golvet utan på en bänk eller stol bredvid er. Finns det inte plats är det bättre att ni har buren i knät. Tänk även här på att vända luckan bakåt, mot väggen. Katter vill helst sitta på lite höjd, de känner sig mycket utsatta på golvet. 

  • Ställ gärna buren på avsedda katthyllor i väntrummet samt låna gärna en av våra lånefiltar om du inte har med dig en egen.  
     

  • Låt inte hundar eller andra djur komma fram ”för att hälsa” på er katt. En vanlig sak man hör i väntrummen är ”min hund är van vid katter, vi har katter hemma”. Ja hunden må vara van vid katter och din katt kanske är van vid hundar. Men inte denna hund och inte just nu. 
     

  • Om katten är rädd och orolig, plocka inte upp den ur buren för att hålla den i famnen, oftast blir kattens stressnivå bara högre då den känner sig ännu mer utsatt och sårbar, låt den sitta i sin bur. 
     

  • Försök i största möjliga mån att ha katten i bur när ni ska besöka kliniken även om ni tar ut katten i koppel hemma. Kinikmiljön är väldigt speciell och det är mycket dofter samt hundar, katter och andra djur som trängs på liten yta. 

Inne på undersökningsrummet

  • Låt gärna katten sitta kvar i buren medan vi pratar (om den vill det). Ni kan öppna luckan så att den har möjlighet att gå på upptäcktsfärd men tvinga inte ut den till en början. 
     

  • När det är dags för undersökningen, försök att inte dra ut katten ur buren utan lyft på locket eller stoppa in handen och hjälp katten ut. (Fungerar detta inte kan man ”hälla ut” katten ur buren men kan man undvika detta gör man det.) 
     

  • Har katten sin filt med sig kan den få sitta på denna på undersökningsbordet. 
    Om din katt ska in på operation kan det även vara en bra idé att låta katten ha sin filt i buren på operationsstallet, det man ska vara medveten om då är att det finns risk att filten blir lite fläckad eller att det kommer avföring på den om katten inte riktigt träffar rätt under och efter narkos. Men det finns ju tvättmaskin inte sant? 
     

  • Har ni en katt som är rädd och stressad, säg gärna det direkt när ni kommer in på rummet så anpassar vi hanteringen efter detta. 

Efter besöket

  • Finns det möjlighet rekommenderar vi att ni ställer ut katten i bilen innan ni går till kassan, alternativt att ni ber att få ha den kvar på rummet medan ni fixar med betalningen. Det är ofta trångt och mycket djur runt receptionen och nu när vi har gjort allt vi kunnat för kattens välbefinnande före och under besöket kanske vi ska låta bli att skrämma den efteråt? 
     

  • När ni kommer hem kan det ibland bli lite knepigt om ni har flera katter hemma. Låt dem bekanta sig med varandra genom buren innan ni släpper ihop dem. Verkar katterna som varit hemma lite misstänksamma kan man låta ”patienten” vara själv i ett rum och sedan ställa ut buren till de andra. Då förknippar de buren med det obehagliga en kort period istället för att kompisen blir obehaglig.

 

  • Tänk på att även katter som normalt är bästa vänner kan vända sig mot varandra om en av dem luktar lite konstigt, beter sig lite annorlunda osv. 
     

  • Har katten varit sövd är det bra att hålla dem separerade tills narkosen helt har gått ur vilket kan ta någon dag. De andra kan annars ge sig på den ”svaga” och för dem främmande individen. 
     

  • Ibland kan det vara svårt att föra ihop katter efter separation vid t.ex. veterinärbesök, men i de allra flesta fallen går det alldeles utmärkt. Blir problemen värre får ni kontakta oss för mer råd om hur ni ska hantera detta.

bottom of page